Zastúpenie PSK v Bruseli rozbieha svoju činnosť

19.08.2003 Celý región

Skúsenosti z dvojmesačného fungovania zastúpenia Prešovského samosprávneho kraja (PSK) v Bruseli sú pozitívne. Podľa vyjadrenia jeho vedúceho Svena D´Ora 29....
Skúsenosti z dvojmesačného fungovania zastúpenia Prešovského samosprávneho kraja (PSK) v Bruseli sú pozitívne. Podľa vyjadrenia jeho vedúceho Svena D´Ora 29. júla na tlačovej konferencii v Prešove sa práce na zviditeľňovaní Prešovského kraja a na hľadaní prípadných investorov a zdrojov na financovanie rozvojových programov PSK rozbehli. Odmietol byť konkrétny, pretože je to podľa neho zavčasu.

Podobne na stretnutí s novinármi reagoval predseda PSK Peter Chudík. Podľa neho je asi 20 projektov PSK, ktoré majú \"svoju logiku\" a možno žiadať o podporu na ich realizáciu v centrále Európskej únie (EÚ). Za všetky spomenul nadregionálnu spaľovňu odpadu, investíciu za vyše 1 miliardu Sk. Na margo perspektív zastúpenia PSK uviedol, že ponuka pre orgány Košického samosprávneho kraja (KSK) pridať sa k tejto iniciatíve PSK trvá.

Jediná disproporcia medzi jeho názorom a názorom predsedu PSK Rudolfom Bauerom je v tom, že Bauer požaduje, aby KSK zastupoval \"človek z Košíc\". Chudík k tomu povedal, že by to bolo horšie riešenie ako súčasné so Svenom D´Orom. Za toho ako Belgičana, výkonného riaditeľa Akadémie belgických bánk so sídlom v Bruseli, neziskovej organizácie, nemusí PSK žiadať pracovné povolenie a ani chystať minimálnu mesačnú odmenu 2500 eúr. D´Or pracuje v kancelárii prenajatej za symbolické jednoeurové nájomné a s mesačnou odmenou 2000 eúr.

Sven D´Or bol na návšteve Prešovského kraja dva dni a navštívil Bardejov a Vysoké Tatry. K možnostiam financovania rozvojových programov PSK uviedol, že zdroje netreba hľadať len v štrukturálnych fondoch EÚ, ale aj medzi donorskými organizáciami. Aj preto priviedol so sebou dvoch členov regionálnej inštitúcie Business Club 2000 z mesta Tienen.

PSK otvoril svoje zastúpenie v Bruseli vo štvrtok 22. mája t. r. po necelý rok trvajúcich prácach. Chudík povedal, že k D´Orovi by mal patriť ešte jeden pracovník, no hľadajú možnosti jeho financovania. Tou osobou by mala byť Natália Tarasová, ktorá má v súčasnosti na odbore regionálneho rozvoja Úradu PSK na starosti kontakt s bruselským zastúpením.
(jj)
 

Vyberte región